ДР ПРЕДРАГ МИТРОВИЋ: ДВЕРИ НУДЕ ПЕРСПЕКТИВУ ЗА ЖИВОТ МЛАДИМА У СРБИЈИ

dr Predrag Mitrović: Dveri nude perspektivu za život mladima u Srbiji

Вишедеценијски погрешно вођена економска политика и не постајање одговорности политичке елите у Србији узимају савремени „данак у крви“.

По последњем попису из 2011. године, младих од 15 до 34 године било је 1.818.383 и чинили су више од 1/4 укупног становништва Србије, односно 25,30%.

Истраживања Српског покрета Двери говоре да је на основу најновије објављених званичних података Републичког завода за статистику 47,52% младих старости до 34 године у Републици Србији незапослено. Близу 70% младих поменуте старости спада у категорију „издржаваних лица“, живи код родитеља и нема никаквих месечних прихода. Без мало 80% њих није засновало породицу, док је велики део младих у депресији, разочаран, забринут, обесхрабрен, на ивици сиромаштва и без перспективе.

Од укупног броја младих до 34 године живота који је запослен, више од 50% није задовољно послом који ради, јер више од 20% младих тврди да нема писмени уговор са послодавцем, а од оних који имају уговор о раду, 40% је запослено на одређено време. Преко 20% младих поменутог животног доба нема права на плаћени годишњи одмор, док 33% њих се изјаснило нема права на плаћено боловање. Стопа незапослених високообразованих младих особа је екстремно висока и достиже готово 33%, а просечан период чекања на први посао је две године. Стопа незапослености младих жена је 36% у односу на 28% незапослених младих мушкараца.

Српски покрет Двери сматра да млади у Србији морају постати централне фигуре економске делатности српске државе и мерило свих вредности.

Сматрамо најхитнијим и преко потребним, да супротно захтеву ММФ и свега што српска влада ради последњих година у смислу продужења радног стажа потребног за старосно пензионисање, урадимо супротно – услов за одлазак у редовну пензију жене треба да остваре са 60 година живота, 40 година стажа (најмање 15 година стажа), а  мушкарци са 62 година живота, 40 година стажа (најмање 15 година стажа).

Пензиони фонд треба трансформисати у Капитални пензиони фонд, враћањем одузете имовине ПиО фонду, преносом имовине рехабилитационих центара и бањских лечилишта Фонду и одузимањем нелегално стечене имовине тајкуна и политичара, како би постао одржив и поднео терет предложених мера.

На овај начин би сходно динамици демографских кретања и побољшаном образовном структуром новозапослених младих људи,  старије активно, запослено становништво уступило место младима и створило тиме перспективу и могућност решавања горе уочених животних проблема младих. Ефекти понуђених мера одразили би се позитивно на повећање продуктивности и ефективности рада, али и на повећање наталитета, спречавање миграција младих у иностранство и смањење ризика биолошког опстанка народа у Србији. Паралелно са поменутим мерама младима држава мора помоћи у сегменту стартап предузетништва на начин који Српски покрет Двери предлаже.

Крајње је време да сагледамо ствари са аспекта анализе истинског стања нације, стања српске привреде и интереса њених грађана, а не странаца, њихових политичких лобиста и криминалаца у Влади Србије.

др Предраг Митровић, потпредседник Српског покрета Двери

Bookmark the permalink.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *