ДВЕРИ БЕОГРАД: КВАДРАТИ „ЈАЧИ“ ОД ВЛАСТИ НА ЗВЕЗДАРИ

Већ годинама уназад Звездара важи за једну од општина са највећим бројем објеката који се зидају нелегално и уз непоштовање законских и правних норми. Од јуна 2016. године када је власт на Звездари преузела СНС проблем дивље градње постаје још израженији и присутнији.

dveri-logo-post-1024x446

У прилог томе говори и извештај о раду Управе градске општине Звездара за 2016. годину у коме је наведен податак одељења за инспекцијске послове да је број предмета бесправне градње у тој години износио 629, што је повећање од 20% у односу на 2015. годину.

Последњих месеци пажњу грађана Звездаре привукао је случај надоградње у Устаничкој улици 214-222. И поред вишемесечних протеста станара због правног и физичког насиља, као и због угрожавања њихове безбедности и здравља које инвеститор и извођач радова врше над њима, о којима су извештавали и поједини медији, представници полуга власти остали су неми.

Ни предлог одборника Двери у Скупштини општине Звездара да се у дневни ред 7. седнице уврсти разматрање ситуације у Устаничкој улици није дао резултат јер је врх општинске власти одбио да о тој теми разговара. Други случај који је привукао пажњу јавности и грађана Звездаре је градња вишеспратнице у Кладовској улици број 17, такође без неопходне документације и уз непоштовање закона.

У оба ова случаја општина није реаговала правовремено и на адекватан начин и стала у заштиту својих суграђана, већ напротив. Тек када се на 8. седници СО појавио већи број станара Устаничке 214-222 одлучних у намери да не напусте скупштинску салу док општинска власт не покаже барем мало разумевања за њихов проблем, дошло је до помака.

Након паузе коју је одредио председник скупштине Александар Ерор, председник општине Милош Игњатовић обратио се одборницима и станарима Устаничке рекавши да ће бити формирана радна група чији ће задатак бити да сагледа и испита све околности око надоградње на наведеној локацији.

Убрзо након обећања одржан је први, и за сада једини, састанак радне групе који је протекао у поприлично напетој и жучној полемици између представника станара и општинског руководства. Утисак представника Двери у тој радној групи је да не постоји политичка воља и одлучност председника општине и људи из његовог окружења да стану у одбрану станара од правног и физичког насиља коме су месецима изложени.

Такво недомаћинско и неодговорно понашање особа из врха општинске власти шаље јасну поруку грађанима Звездаре да ће и у наредном периоду бити препуштени сами себи све док је на власти коалиција СНС-СПС-ГГ Миријево.

 –

Савет за урбанизам и грађевинарство

Градске организације Двери Београд

Bookmark the permalink.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *