Миладин Шеварлић: Покренимо поступак за разрешење Расима Љајића

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација др Расим Љајић је, према наводима у чланку „Већ једемо ГМО“ на насловној страни дневног листа „Политика“ од 28. августа 2016. године, изјавио: „То је истина. Једемо месо животиња које су храњене ГМ сточном храном. То месо долази из увоза. Зато је битно да се инсистира на обележавању оваквих производа како би грађани у сваком тренутку знали шта купују.“

С обзиром да је ово друга изјава у корист ГМО, после небулоза у вези наводно генетички модификованог чери парадајза које је у Народној скупштини изрекао тадашњи мандатар, а сада по други пут председник Владе Србије Александар Вучић, којој се, а ко би други него вишеструки потпредседник у већини постоктобарских Влада, данас придружио и његов, такође по други пут изабран, потпредседник и министар трговине, туризма и телекомуникација др Расим Љајић. Очигледно је да се обећања моћницима које суфинансирају ГМ компаније морају испунити. Или су недавни избори и расписани због процене да се у преосталих две године неутрошеног мандата није могла народу Србије наметнути нова етапа поробљавања од стране ГМ компанија и коначног уништења српске пољопривреде и посебно производње семена као „извора живота.

У другим демократским земљама, потпредседник Владе и министар трговине би због јавног признања и подршке незаконитом увозу и промету производа био смењен од председника његове владе или приморан да поднесе оставку. Међутим, у Србији је то немогуће, јер се и стари/нови председник Владе Александар Вучић у Народној скупштини јавно залаже за легализацију ГМО, што значи да се ради о већем броју чланова Владе који ће и даље све да чине у корист ГМ компанија, а на штету пољопривреде, прехрамбене индустрије и грађана Србије!

sevarlic-vs-ljajic

Зато је потребно систематизовати разлоге за покретање поступка смене потпредседника Владе и министра трговине, туризма и телекомуникација др Расима Љајића који су бројни, међу којима као најзначајније истичем следеће:

  • Својом изјавом потпредседник Владе и министар Расим Љајић који је ресорно задужен и за трговину јавно је признао да је у периоду од 2012. године до сада свесно толерисао незаконити увоз и промет ГМО и производа од ГМО у Србији, што је у супротности са Уставом РС, Законом о Влади, Законом о ГМО, Законом о спољнотрговинском пословању, Законом о трговини, Законом о тржишној инспекцији, другим законима и бројним подзаконским актима.
  • Својим нечињењем да се, у складу са Уставом и законима у Србији, забрани увоз производа од ГМО, др Расим Љајић је нанео огромну економску, производну и здравствено-безбедносну штету Републици Србији, пољопривредним произвођачима и прерађивачима и саучествовао у вишегодишњој обмани потрошача у Србији.
  • Овом изјавом др Расим Љајић је дискредитовао себе као потпредседника Владе и министра одговорног за трговину да је способан да поштује Свечану заклетву, Устав и законе, јер уместо да наложи хитну забрану увоза меса и млека и њихових прерађевина и других увозних производа од ГМО, он и поред признања о незаконитом увозу наведених производа, супротно Уставу и наведеним законима, post factum у средствима информисања предлаже аболицију своје и неодговорности других државних органа, односно да се уведе обележавање оваквих производа како би грађани у сваком тренутку знали шта купују – што је, такође, супротно важећем законодавству у Србији.
  • Др Расим Љајић је овом изјавом изразио грубо омаловажавање грађана и представника народа – одборника у 127 скупштина општина и градова у Србији (77% од укупно 165 са пољопривредним земљиштем) који су једногласно усвојили Декларацију о ГМО – којом сезабрањује увоз, узгој, прерада и промет ГМО и производа од ГМО – што је у складу са Законом о ГМО и у демократским земљама би се могло променити само референдумом грађана!
  • Влада, ресорна министарства и други надлежни држави органи су дужни да поштују Устав и законе Србије, а не да одобравају и покушавају да легализују сада већ и јавно признат незаконит увоз производа од ГМО.
  • Влада, ресорна министарства и други надлежни држави органи су дужни да утврде размере и учеснике и да испитају све последице увоза и промета ГМО и производа од ГМО у Србији и да свим учесницима у увозу и промету недозвољених производа одузме целокупну вредност противзаконито стечене имовине увозом и прометом ГМО и производа од ГМО у Србији – које су увозници увозили од доношења Закона о ГМО (2009), као што су увозна сојина сачма од ГМ соје, увезено месо и млеко и њихове прерађевине од животиња храњених ГМ сточном храном, кондиторски и други производи који садрже сировине од ГМО?
  • Република Србија је дужна да због одобравања незаконитог увоза и нелојалне конкуренције надокнади штету домаћим произвођачима и прерађивачима пољопривредно-прехрамбених производа који нису од ГМ сировина, а која је настала несавесним вршењем послова претходних и чланова садашње Владе и других државних органа по основу увоза и промета производа од ГМО у Србији.
  • Влада Републике Србије је дужна да се извини свим потрошачима хране од ГМО и да преузме обавезу да Република Србија сноси последице које могу да настану коришћењем такве хране у исхрани нашег становништва.
  • Влада и ресорна министарства су дужни да у најкраћем могућем року наложе произвођачима, увозницима и трговини да на свим производима у промету – укључујући и производе који се продају у ринфузу (на меру) и посебно прерађевине од млека и меса, истакну видљиву ознаку порекла у Србији као што се то чини у Француској и другим европским државама.

sevarlic-protiv-gmo-03

У противном, грађани Србије у будућности могу очекивати да ће због евентуалне неодговорности министара здравља и полиције, по угледу на потпредседника Владе и министра трговине, туризма и телекомуникација, исти упутити захтев да се легализује и промет наркотика.

Ако се нисмо могли одбранити од НАТО бомбардовања са екогеноцидним уранијумским ракетама и бомбама, морамо и можемо се свим демократским средствима борити и изборити против ГМО лобиста у Србији – на челу са председником Владе Александром Вучићем и његовим потпредседником и министром трговине Расимом Љајићем.

Можете прочитати изјаву потпредседника Владе и министра трговине др Расима Љајића и комплетан текст прилога под насловом Већ једемо ГМО.

Проф. др Миладин Шеварлић
Народни посланик у Посланичкој групи Двери

П
Bookmark the permalink.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *