МИЛОШ СИМОВИЋ: ДЕДА МРАЗ НАМ НЕЋЕ РЕШИТИ ПРОБЛЕМЕ, ОДГОВОРНОСТ ЈЕ НА НАМА

Некада, не тако давно, родитељи су били ти који су, преко својих јаких предузећа у којима су радили, својој деци доносили лепе и велике пакетиће или их водили на поделу пакетића, сликање са Деда Мразом и новогодишњу представу у тим истим фирмама.

dveri-logo-post-1024x446

Нико се (осим деце) није сликао, правио фаму око тога, нити је то злоупотребљавао зарад личне промоције. То се тада сматрало нормалним.

Данас такву државу и такве фирме више немамо, па они који су тада били деца, а данас су родитељи више не могу на тај начин да обезбеђују пакетиће својој деци, већ раде на црно, по два посла, без годишњих одмора и празника, за најниже плате у Европи.

Децу једва прехрањују, а пакетиће им, преко разних општинских и градских управа, уместо Деда Мраза, додељују напирлитани и насмејани политичари који потом све то рекламирају и промовишу као лични успех, као да су у најмању руку новац за пакетиће обезбедили из свог џепа, а не из буџета ове државе. То се данас сматра нормалним.

Ко је овде луд? Нажалост, изгледа да смо то ми сви заједно.

Сведени смо на најниже могуће стандарде и истренирани да нас оваква обрнута друштвена еволуција радује, уместо да нас забрињава.

Нећемо да узмемо своје животе и животе своје деце у своје руке и да се активно боримо за бољи живот, већ немо посматрамо како нам гори од нас кроје судбину и говоре шта треба да радимо и како да се понашамо.

Сматрамо да ништа не можемо да променимо, стављамо руке преко очију и ушију и гласно понављамо да је све у реду и да нас ништа не занима.

Годину дана по друштвеним мрежама објављујемо улепшане фотографије са породичног десетодневног летовања у Грчкој, а три године потом радимо по два посла да бисмо отплатили кредит, који смо претходно подигли да бисмо уопште отишли на летовање.

Деци ће неко време бити свеједно, у Деда Мраза ће веровати још годину, две, а онда ће, као и ми, схватити да он заправо не постоји.

Нама, који то знамо одавно, не би требало да је свеједно. Деда Мраз нам неће решити проблеме са којима се сваког дана суочавамо – тај посао морамо сами да обавимо.

Аутор је члан Главног одбора и председник ОО Двери Палилула

Bookmark the permalink.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *