О кршењу основних демократских начела на општини Звездара

Bozic Ivan (2) 

ПИСМО РОДОЉУБУ ШАБИЋУ, Поверенику за информације од јавног значаја

Поштовани г-дине Шабићу,

Читајући „Звездарац“ – информатор о раду градске општине Зведара, сазнали смо да је ГО Звездара добила признање, како је то у истом наведено – за допринос афирмисању права на слободан приступ информацијама од јавног значаја и транспарентност у раду, које сте јој Ви доделили у име жирија 29. септембра 2014. године, поводом Међународног дана права јавности да зна. Тим поводом, желимо да Вас упознамо са неколико чињеница и информација за које верујемо нисте чули.

Како смо имали прилике да се лично уверимо, управо су изостанак транспарентности и јавности у раду један од главних проблема са којима се одборничка група Двери у СО Звездара, па самим тим и грађани који су нам указали поверење на изборима 2012. године, сусреће у свом раду. Од конституисања Скупштине па све до данас трају наши безуспешни покушаји да рад општинских органа учинимо доступнијим јавности и дођемо до одређених информација. Ту пре свега издвајамо наше предлоге да се у информатор о раду који се налази на сајту општине унесу одељци који ће се односити на рад  општинског Већа, затим одељак о раду Скупштине који би садржао дневни ред седнице и извештаје са истих, да рад скупштинских радних тела такође буде приказан на сајту, да информатор буде редовно ажуриран и боље конципиран како читалац не би губио пуно времена, и на крају одустао, покушавајући да дође до информација које га занимају, и много тога другог. С тим у вези, управо је на иницијативу наше одборничке групе, СО Звездара у свој план рада уврстила и подношење извештаја о раду општинског Већа, и тиме постала прва општина у Београду, а можда и у Србији, у којој Веће подноси извештај о свом раду. Надамо се да је то само први корак у низу који ће допринети да сви који обављају јавне функције препознају значај извештавања јавности о свом раду, и самим тим постану свеснији одговорности коју су преузели прихватајући се тих истих функција. У прилог констатацији да постоји кршење основних демократских начела на општини Звездара говори и податак да је значајан број одборничких питања, која су одборници Двери упутили општинским органима и појединцима из власти, остао без одговора. Овај податак посебно добија на значају ако се узме у обзир да међу питањима на које нисмо добили одговор постоје и она на чији одговор чекамо и више од две године. Очигледно је овде на делу самовоља представника општинске власти на Звездари који себи дају за право да сами одлучују која питања су „подобна“ а која нису, и на која се може одговорити а на која не.

Одборничка група Двери сматра да сваки појединац и грађанин има право да добије одговоре на питања од јавног значаја, и да ниједан орган власти или представник исте, било да се ради о локалним, градским или републичким органима, не може да се оглуши о захтеве грађана да буду благовремено информисани.

 За сва евентуална питања стојимо Вам на располагању, како ми лично, тако и наши видео записи са седница којима можемо потврдити све горе изнете чињенице.

 У нади да ћете својим личним ангажовањем допринети да општина Звездара заиста постане средина у којој ће се поштовати право сваког на информације од јавног значаја, и тиме и на делу оправда, по нама незаслужено, добијено признање,

 с поштовањем

 Иван Божић,

шеф одборничке групе Двери – За живот Звездаре

 У Београду, 15. децембар 2014.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *