О ЗАШТИТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ НА ЗВЕЗДАРИ

Vasic Radmila (13)

Одборница Двери Радмила Васић критиковала је на јулској седници Скупштине извештај општинских власти о заштити животне средине. И ова критика, као и многе друге, показују: да се општинска власт не држи својих планова, и да представници Двери предано врше своју одборничку дужност коју им је народ поверио.

Уколико погледамо усвојени акциони план за 2015. годину и упоредимо са оним што сте приказали у извештају о реализованим активностима из области заштите животне средине, можемо слободно рећи да се ради о потпуно различитим документима. Једино се слажу око уређења зелене површине у Суботичкој улици и да ће се негде иницирати уређење унутрашњих дворишта. С друге стране, у извештају стоји да планирате да уредите три урбана џепа. Да ли је то исто? Не верујем.

У акционом плану за 2015. годину предвидели сте, поред уређења јавне зелене површине у Суботичкој улици, и уређење јавне зелене површине у улици Шејкина, КП 511 КО Миријево, а и узвештају да ћете радити реконструкције дечијих игралишта, али само промену подлоге за кошаркашке терене и нове кошеве у улици Матице Српске 40-44, Петраркиној, Грге Јанкеса и Миријевски венац, затим терен код Шамачке бр. 2 на Коњарнику и између Гламочке и Данице Марковић. И то стоји да ће грађани тек добити. Ваљда у извештају треба да стоји шта је до 31. 5. 2015. урађено, а не шта ће се радити?!

Планирали сте и: уклањање привремених објеката са зелених површина, чишћење зелених површина и сузбијање алергена, иницирање увођења обновљивих извора енергије, реконструкцију котларнице у ОШ Владисав Петковић Дис, реконструкцију фасаде у ОШ Ћирило и Методије и у ОШ Марија Бурсаћ, затим увођење еко-сандучета. О свим овим усвојеним деловима плана за 2015. годину нема ни речи у извештају! Такође, у акционом плану имате предвиђен уговор са “ЦЕТ рециклажом“, а у извештају стоји да сте спровели поступак набавке и склапате уговор са предузећем ЕКО МЕТАЛ итд.

Осим ових неслагања, посебно скрећем пажњу на следеће податке. У извештају који смо добили септембра 2013. године стоји да се на територији ГО Звездара одржава 1.182.341 м2 зелених површина, а већ следеће године и ове године у извештају стоји напрасно повећање зелених површина које се одржавају, и то за 520.000 м2, тако да сада та површина износи 1702.145 м2. Молим да неко објасни ову разлику у површинама које се стварно одржавају и како је настало ово увећање површине.

Треба напоменути још нешто. Приказујете у табелама 1.702.145,00 м2 зелених површина које  одржавате, а где год да се окренемо Звездара је прљава, не координира се рад ЈКП “Зеленило“ и ЈКП “Градска Чистоћа“, пуно је интерних локалних депонија, мањих или већих, што директно указује на  нефункционисање рада инспекцијских служби и комуналне полиције. У извештају нема података о томе шта је предузето по питању сузбијања алергена, што је врло важно. Поред тога, јавне површине се заузимају и формирају нелегална нехигијенска насеља у којима се прикупља отпад, а самим тим и неконтролисано загађује околина, итд.

Српски покрет Двери Звездара неће гласати за усвајање оваквог извештаја не само зато што се план и извештај не слажу, него баш из разлога што је ситуација на терену много гора.

Радмила Васић,

одборница Српског покрета Двери

у Скупштини Градске општине Звездара

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *