О заштити животне средине на Звездари

Излагање Радмиле Васић, одборнице Покрета Двери, на 16. седнице СО Звездара, 26. јуна 2014.

Vasic Radmila Opstina Dveri Zvezdara PhotoАко погледамо законски основ који постоји и на кога се позивате, општина је надлежна да прати стање и предузима мере за заштиту и унапређење животне средине на свом подручју и доноси и спроводи акционе и санационе планове од значаја за заштиту животне средине на свом подручју. Ово се коси са оним што касније следи у вашем извештајуу коме се јасно види да општина није надлежна ни за једну од наведених ставки, а за оно мало што јесте нема новца да то испроведе.

Нажалост, овакву организацију рада града Београда и самих општина, односно потпуно узурпирање надлежности општинама од стране града урадила је већина коју је предводила Демократска странка. Зато је нејасно зашто користимо оправдање да нисмо надлежни, а јесмо, односно нисмо, и ко је овде луд, а ко збуњен?

У оквиру спроведених активности, а по питању давања мишљења и процене утицаја на животну средину приликом постављања базних станица мобилних оператера, мишљења општине Звездара нису узета у обзир и нејасно је инама и грађанима Звездаре да ли су те антене – базне станице мобилних оператера, опасне по здравље људи или нису, тако да понављам предлог да се ово питање постави институцијама које могу да дају јасан одговор обичном грађанину и да се са таквим одговором изађе у јавност.

Како општина може да води рачуна у области заштите и унапређења животне средине ако се њена мишљења не уважавају? Опет понављам, оваква организација надлежности је директна кривица људи из Демократске странке и њихових коалиционих партнера који су водили град и општине до пре неколико месеци и циљано је урађена да се обичном грађанину искомпликује и наједноставније питање.

Градска општина Звездара, односно одговорни из општине опет се крију иза захтева које шаљу ЈВП „Београд-воде“у вези сређивања каптаже извора Митков кладенац и околине, као и регулисања корита горњег дела слива Мокролушког потока. Опет иста прича, исти учесници и исти одговорни људи из ДС, са партнерима. Уосталом, кога још брига за Мали Мокри Луг, где се он уопште налази, да ли је тај део града уопште у Београду?! И после толико година од увођења овакве демократије, државне службе и институције на нивоу града и општине Звездара понашају се као да не говоре и да су у свађи, не сарађују, не обавештавају се међусобно и не обавештавају надлежне службе уколико они то нису, и све тако у круг.

У вези са Звездарском шумом поздрављам иницијативу да се она заштити али проблем је што ваша заштита постоји на папиру,а на терену је то потпуно друга прича. Прво, ЈКП „Зеленило Београд“ је потпуно неорганизовано и несавесно предузеће, бар када је Звездарска шума у питању. Навешћу више разлога: само у кругу зоне шетања у самом центру, поред стаза постоје преко тридесет потпуно осушених дрвета висине и преко 5 метара поред којих запослени из зеленила свакодневно пролазе али не предузимају ништа. Растиње поред самог асфалтног пута се не сече, тако да је прегледност пута смањена, бетонске канте су пуне, папира на све стране, мобилијари поломљени и украдени и то на једном једином уређеном терену за децу, превише од две године украдена је љуљашка, кош…

           Оно што је посебно битно је ко је надлежан за здравље те шуме? Могу да се виде безбројне гусенице и друге штеточине које не примећује задужено предузеће. Посебно и тешко питање је дивља градња у шуми. Стално ничу стамбени објектии тако се сваким даном све више смањује зелена површина. У самом срцу шуме је предиван вртић који није ограђен, а за то је бригу преузео град. Није урађено ништа, осим што је деци забрањено да излазе до 16 часова, због зрачења, иако је вртић у хладовини. Колико неорганизованости и погрешних одлука.

Да ли је тешко дати једноставан одговор на питање ко је одговоран за Звездарску шуму, за очување, бар у овом обиму, здравља и чистоће шуме, за уређење површина за децу, за поштовање прописаних правила понашања, за бригу о псима луталицама за које ми, сваки пут после више позива, кажу како их нису нашли на том месту, а они су и даље тамо.

Посебан проблем су активна и пасивна клизишта. Господо драга, нисте били на висини задатка, нисте забранили градњу у таквим деловима Звездаре. Сада цену плаћају сви.

Генерално, Звездара је сваким даном све прљавија. Одборничка група Двери апелује да се службама за одржавање чистоће и зеленила укаже да квалитет њихових радова треба да буде бољи. Они шаљу људе да нешто почисте, али је питање да ли се то и уради. Не види се резултат, а ту бар можемо да урадимо много више. Одборничка група Двери тражи такође да се по питању уређења дечјих простора учини више, да сена више места постави опремакоја није толико скупа, сходно ситуацији у којој се и општина и земља налазе.

Одборничка група Двери такође тражи да се под хитно реши проблем Цветкове пијаце, да се забранипродаја отпадних и ко зна чиме заражених ствари испред пијаце, да се онемогућиспавање на зеленим површинама.Тражимо много веће ангажовање општине у координацији са комуналном полицијом града Београда и МУП-ом, како би се та дивља бувља пијаца у потпуности уклонила.

На крају могу да закључим да је за сваку похвалу огромна енергија запослених у стручним службама да се нешто уради, али то не може да замени мали број људи који се тиме бави. Најбитније, а нерешено питање које остаје је питање надлежности за овако важну тему као што је заштита, уређење и очување животне средине.

Радмила Васић, одборница Двери

Tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *