Обрадовић и Стаматовић: Ослободимо медије

Главном и одговорном уреднику Информативног програма РТС-а Ненаду Љ. Стефановићу:

 

Истичући чињеницу да је слобода медија један од стубова демократије и имајући у виду Закон о јавним медијским сервисима („Службени гласник Републике Србије“, 83/2014, 103/2015 i 108/2016), а посебно:

1.  члан 6. према којем се „одговорност јавног медијског сервиса према јавности“ између осталог остварује „учешћем јавности у унапређивању радијског и телевизијског програма“; те
2. члан 7. према којем се под јавним интересом,  који јавни медијски сервис остварује кроз своје програмске садржаје, подразумева:
– „поштовање и подстицање плурализма политичких, верских и других идеја и омогућавање јавности да буде упозната са тим идејама, не служећи интересима појединих политичких странака и верских заједница“ (тачка 4)
– „непристрасно обрађивање политичких, историјских, привредних, социјалних, здравствених, културних, образовних, научних, еколошких и других питања, омогућавајући равноправно сучељавање различитих становишта“ (тачка 7);

Ми, доле потписани, упућујемо Вам следеће ЗАХТЕВЕ:

  1. У циљу подстицања плурализма политичких идеја, захтевамо равноправан третман и већу заступљеност информација о опозиционим политичким актерима у Србији и вести о њиховим активностима у информативном програму Радио-телевизије Србије (у даљем тексту РТС);

  1. У циљу непристрасног обрађивања друштвено-политичких тема, захтевамо увођење свакодневних полемичких емисија о важним и актуелним темама, а у којима би мишљење сучељавали представници различитих политичких опција и у којима би представници опозиције и власти били подједнако заступљени. Такве емисије морају се пуштати у ударном термину, после Дневника, свако вече током радне недеље.

  1. У циљу равномерне заступљености информација из различитих делова Србије, захтевамо да, поред „Београдске хронике“ која пружа вести и информације из Београда, у информативном програму РТС-а буду заступљени и други делови Србије, те нарочито захтевамо равномерну заступљеност вести и информација из свих региона и округа наше земље у емисијама као што је „Србија данас“.

Верујући у Вашу добру вољу и новинарску етику,  и верујући да имамо заједнички циљ, а то је постојање политички независног јавног медијског сервиса, очекујемо да ћете уважити наше захтеве.

Бошко Обрадовић
Председник Српског покрета Двери

Милан Стаматовић
Председник Здраве Србије

Информативна служба Двери

Bookmark the permalink.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *