ОДБОРНИЦИ ДВЕРИ НА ЗВЕЗДАРИ У ИЗБЕГЛИЧКОМ НАСЕЉУ

На Звездари подељена хуманитарна помоћ породицама са малом децом

Наши одборници у Скупштини општине Звездара, Иван Божић и Иван Дробњак, са другим саборцима Покрета на Звездари, у недељу 16. септембра 2012. године однели су хуманитарну помоћ социјално угроженим породицама са малом децом. Помоћ се састојала од пелена, а добијена је захваљујући доброти нашег саборца Слободана Стамболовића. Одборници су најпре посетили избегличко насеље у Миријеву, а затим још две породице на општини.

Најјачи утисак на одборнике и друге саборце оставило је насеље сачињено од трошних кућица у коме обитавају наши суграђани са Косова и Метохије већ 13 година. Призор који су видели нији био ни мало пријатан. Услови смештаја ових људи далеко су од стандарда једног престоничког града.

Годинама смо сведоци напора да се реши избегличко питање. Можда је некоме проблем и решен, али нашим суграђанима у избегличком насељу у Миријеву ништа се није променило од те трагичне 1999. године. Иако је овде смештено 35 породица, са доста мале деце, још нема назнака да ће њихова животна борба бити решена у догледно време. Чини се да их је друштво заборавило, као да живе у неком забаченом ћошку Србије, а не у огромном насељу главног града, на врху Миријева, у коме их од нових зграда дели само сто метара.

Знамо сви да је наш народ поносит, у шта смо се уверили и овог пута. У разговору са домаћином једне многочлане породице, коме се овде родило и праунуче, сазнали смо да не намеравају да продају земљу Албанцима у Истоку, иако би им то решило многе проблеме. Свесни су они да је то некада био метох наше Цркве, да је то света српска земља коју не сме да оре туђа рука. Овај примењени национални понос одлика је ове породице вековима, и не само ње. Тако се вековима таложено искуство националне борбе пројављује и данас, у малом избегличком насељу на врху Звездаре.

Нашим одборницима ће један од првих задатака у Скупштини општине бити да поставе питање односа државе према овом насељу и његовим становницима. Шта је и колико уложено, да ли се планира већа помоћ и коначно решење проблема у складу са цивилизацијским нормама. Треба сви да се запитамо да ли и ови људи имају право да живе у становима које држава дели угроженим породицама и да ли су Срби са Косова и Метохије грађани другог реда у својој сопственој земљи?  

Управа Повереништва Двери Звездара

 

Bookmark the permalink.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *