ОТВОРЕНО ПИСМО ЈЕДНОГ ПРОСВЕТНОГ РАДНИКА

Под утиском текстова и коментара из разних часописа о Земунској школи „Светозар Милетић“ и њиховом директору Љуби М. сам потражила листу потреба на сајту Министарства просвете и схавтила да су лажне.

Лако сам дошла до ње. Одабрала сам неколико школа, које сам хтела да позовем ради укрупњавања фонда часова, јер радим у две школе укупно 8 програма, до школе у Борчи путујем бео-возом  или превозом по махнито раскопаним улицама Београда и потребно ми је и 2 сата за пут до радног места и исто толико за долазак кући. То ми, наравно, нико не плаћа.

Окренула сам први телефон. У  разговору са љубазном секретарицом основне школе сам схватила да су листе које Министарство, чисте савести поставља на свој сајт, заправо, лажне.

На тим местима из списка  са сајта Министарства просвете раде моје колеге већ 2, 3, или 4 године, али не као стално запослени. Зашто? Зато што то ВЛАСТ у Србији  не дозвољава већ дужи низ година. Привременим запослењем, иако раде као и стално запослени, немају све  сигурности и поготову стрепе од  ткз. технолошких вишкова.

И ту ми се упалила свећица!

СНС странка је највећи послодавац у земљи Србији. Преузела је потпуно ингеренције Заводу за запошљавање. Сваки иоле образовани члан СНС-а добија неки посао. А и они необразовани су добили послове. Чак и у самом врху СНС странке седе ткз. доктори и прави керамичари.

Елем, ради се о овом: СНС је доласком на власт оставио кадрове демократске странке(ДС) у јавној служби у државним институцијама Србије. Јавни послови у државним институцијама су, међу људима, најтраженији. Тако су се и ови из СНС у хиљадама запослили у јавном сектору.  И дошло је до прегломазности  државног апарата. Како и не би, када на једно радно место могу да седну 3 чиновника и  седе и све њих плаћамо МИ, грађани плаћањем пореза, који се слива у буџет и одатле их систем плаћа. Страначка војска која не може ту вечно да буде.

Е, сад су неки овако мислили:

За све који добију отказ у јавном сектору државних институција (што може да буде чист изборни потез за Градске изборе у Београду) биће места у просвети. Ови отпуштени су технолошки вишкови и као такви веома опасни по просветне раднике који немају статус стално запослених! И не само опасни, имају предност у запошљавању! Довољно је да су завршили одговарајући факултет који некога квалификује за рад у школи.

На тај начин ће СНС свој кадар увести у школе. Досад су директори школа најчешће из СНС-а или СПС-а и спроводе непопуларне и по све нас штетне законе, а све у намери да сачувају своје столице.

scuola 2

Тако и овај закон, који Министарство цитира у случају Земунске школе, која је на ногама због тога што директор неће да постане члан СНС-а. Због тога што тај човек није ни био у некој партији и не жели да буде. Тако тврде људи из његовог окружења.

Да је политички активан, већ би се чуло! Но, изгледа је он један од ретких директора школа који нису политички активни. И за разлику од оних који то јесу, он не крши закон. Чак и постоји закон који забрањује бављење политиком у школи. Онда стварно није логично да нам на врху Министарства седи опет политички намештеник, који  толерише исте намештенике директоре као што је он.  90% школских директора има партијске књижице СНС-а и СПС-а. И тек недавно је уследила серија замене директора који нису подобни.

Протести  колега професора, родитеља  и деце су спонтано избили. И то је јасно. И диван је пример солидарности који ту влада без обзира на претње. Мислим, такође, да Шарчевићу не може више да стане до ту присутне деце, него њиховим родитељима. Цитирање закона који су нехумани и срочени тако да чувају оне на власти и да им обезбеђују д а увек буду у праву(јер, јел,  они знају закон), а који су срочени и против родитеља и њихове деце.

И зато што ти родитељи то осећају, стоје и даље са својом децом  у школском дворишту. Мирно, достојанствено, поштујући и себе и своју децу, и не мање храбро! И, ето, њима се свиђа како директор без партијске књижице ради, и нису луди, не би се борили за неку јајару и да њиховој деци није добро! Пошто у миру показују свој протест и своје незадовољство они ту никога не угрожавају.

Ја им само желим да истрају, уколико у то заиста и верују! А да верују, сви ми видимо. И ту веру не могу да умање ни подругљиви новинари.

Просто је симптоматично и колико су новинари подјармлјени што добровољно, што не, али у сенци све ове халабуке на рачун директора Љубе М. дешава се нешто још много веће. Разговори између Синдиката и Владе Србије нису донели по наставни кадар ништа добро. Нема, пре 3 године, обећаних платних разреда, неће се ништа значајно поправити животни стандард људи који раде важан посао за државу Србију.  Ни услови рада се неће побољшати. Ова Влада ће докрајчити ПРОСВЕТУ, ако јој просветари, родитељи и деца то дозволе!

Баш то може да буде мала искра велике ватре (наравно фигуративно), која ће се распламсати по Србији, а тога се систем највише плаши.

Просветни радник

Bookmark the permalink.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *