Повратак идеолошког схватања политике

Док други иду напред, Звездара иде назад

На седници Комисије за израду нацрта одлуке о промени статута Градске општине Звездара, 22. јануара 2013. године, расправљало се о томе који датум да се одреди за Општина ЗвездараДан општине. Представници владајуће већине (ДС, СПС, ЛДП), одлучили су да то буде 16. октобар, као дан када је ослобођена Звездара у Другом светском рату. Већина се није обазирала на конструктивне аргументе опозиционих представника (СНС, ДСС, ДВЕРИ): да празник општине треба да буде резултат договора свих политичких субјеката, како се не би десило да после четири или осам година датум буде промењен; да није добро враћање на старе идеолошке датуме;  да ни град Београд одавно не слави 20. октобар као дан града, већ само обележава тај датум као један од значајних датума из историје, док су Дани Београда у априлу; да је много боље да се као празник установи датум када је формирана општина Звездара 1959. године; да се омогући и грађанима Звездаре да се путем сајта општине изјасне о својим предлозима.

Ипак, већина је остала глува и нема за све аргументе опозиције. Чак нису хтели ни да полемишу о томе, нити да бране свој предлог. Само су прегласали мањину. Ето демократије у коју се владајуће странке куну. Ето борбе за интересе свих грађана – велики део грађана је просто прегласан да би се задовољили нечији идеолошки интереси. Ето и нечије жеље да се врате комунистичке традиције јер овај датум није само дан ослобођења, што наравно нико не спори, већ и победа комунистичке револуције што јесте спорно. Озбиљни историчари, после деценија затамњивања, увелико износе истину о страдању српског народа од комунистичких власти.

Ето и нама још једног разлога да се и даље боримо за промену владајућег духа, за победу истине, за праву владавину народа, за поштовање свих политичких субјеката и за Србију без идеолошке острашћености.

Информативна служба Двери Звездара

Bookmark the permalink.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *