Честа питања

[—ATOC—]
[—TAG:h1—]

 

Ко су Двери? И шта вам значи то „ДВЕРИ“?

Двери – Покрет за живот Србије је покрет слободних људи.

Ми смо родољуби – обични људи којима је стало до своје једине отаџбине (јер резервну немамо) и који желе да нормално живе своје животе.

Покрет за живот Србије је политичко деловање Двери, организације која постоји већ 12 година и која је за то време постала најјача и најделотворнија нестраначка патриотска организација српског народа.

Ми смо породични људи и родољуби који не могу и не желе да стоје са стране и гледају док Србија убрзано пропада.

Реч „двери“ је стара словенска реч и означава врата унутар цркве која воде у олтар (најсветији део храма). Она за нас симболички представља очување националног наслеђа, историјског континутитета, као и систем вредности за који се залажемо.

Да ли су Двери странка?

Не, нисмо странка, ми смо друштвено-политички покрет који има за циљ да вредносно промени постојећи страначки систем, да политику ишчупа из раља тајкунских и страначких профитера и да је врати народу. Већ се годинама показује да ни једна странка, без обзира на своју величину и кадрове које има, није довољно јака да реши проблем у којем се налази Србија. Двери ће управо радити на обједињавању свих поштених и квалитетних кадрова, без обзира да ли су чланови неке странке или нису. Нас не занима страначки, већ само народни и национални интерес. Зато смо Покрет – а не странка!

Странке више нису решење, већ део проблема. Политички квалитет више није у странкама већ ван њих. До сада није било механизма да се сви честити људи ван странака обједине, а сада тај начин постоји.

 

Какав је ваш став према Космету и Европској Унији?

За Двери је Косово и Метохија привремено окупирана територија од које не одустајемо ни сада нити било када.

Какав је ваш став према Космету и Европској Унији? Хоћете ли бити још једна гарнитура политичара који ће причати лепе патриотске приче о томе како је Косово колевка српског народа, а онда трчкарати у Брисел по мишљење? Молим одговор без увијања!
Борис Тадић је покушао, хвала Богу безуспешно, да над српским народом спроведе експеримент куване жабе и да, лаганим потезима преда Косово Шиптарима, то јест Американцима. Последњих година направио је неколико потеза у вези са Косметом који се мере са националном издајом: повлачење првобитне резолуције о Косову и Метохији у Савету безбедности, прихватање Ахтисаријевог плана преко свог и само свог изасланика Борка Стефановића, непописивање народа на Косову и Метохији (то је био услов ЕУ), као и план да се на простору Косова и Метохије не одрже следећи локални избори (још један услов ЕУ), довољно говори у прилог изнетим оптужбама на рачун Тадићевог кабинета.

За Двери је Косово и Метохија привремено окупирана територија од које не одустајемо ни сада нити било када.
Радимо на очувању свести о Косову и Метохији у нашем народу и пажљиво пратимо промене међународних околности које ће нам омогућити да на том делу своје земље у потпуности вратимо уставне и законске надлежности.

Нелегално проглашена самозвана Република Косово за Србију не постоји. Свим средствима треба пружати помоћ српском народу у јужној српској покрајини, обезбедити им политички живот и српске институције, јерна Косову не постоје „паралелне“ већ српске и нелегалне шиптарске институције. 

Представници Двери настоје и настојаће увек да својим личним присуством (на барикадама, приликом референдума на Сретење ове године, оснивањем Повереништва Двери у Лепосавићу итд.) пруже подршку нашим сународницима који тамо проживљавају са својим породицама страшна времена.

Након избора, као парламентарни политички фактор, Двери ће спроводити национално одговорну политику – прекинућемо срамне преговоре о нашој јужној покрајини, а спрам Европске Уније ћемо заузети став да у тај  „брод који тоне“ нећемо срљати не питајући се колико ће нас то коштати у националном, егзистенцијалном, људском и територијалном погледу.

 

Одакле вам новац за кампању?

Не финансира нас ни један домаћи ни страни тајкун, ниједна страна амбасада, нити ће нас икада финансирати ови актери српске националне пропасти.

Највише нам помаже народ
, својим добровољним укључивањем и несебичном помоћи у знањима и вештинама које поседује. Што се финансија тиче, помажу нам људи тзв. капиларним финансирањем, то јест малим донацијама у складу са својим могућностима.
Српска дијаспора посебно подржава наше напоре да вратимо самопоштовање Отаџбини и нашем националном идентитету.

Дакле, у питању су мали прилози великих родољуба који знају да Двери нису никакво „кукавичје јаје“, „Ђиласови плаћеници“, „Амфилохијева странка“, „руски људи“, „Војин подмладак“ нити „напредњачки сателит“.  

Ми свакако не тражимо да нам верујете на реч, већ вас позивамо да проверите и да се распитате. Неповерење је сасвим разумљиво када се има у виду колико су нас као народ крали и краду сви од реда – толико да је реч „политичар“ постала синоним за „лопов“, „опортуниста“, „преварант“ и „лажов“.

Као народни покрет, рачунамо на финансијску подршку управо и само од нашег народа. Зато смо и покренули Пројекат 2000 х 500.

Верујемо да ће нашу кампању препознати, у њу се укључити и у финансијском смислу подржати сви поштени и способни људи широм Србије и Расејања.

 

 

Како ћете променити друштвени систем?

Тако што ћемо странкама укинути моћ и привилегије које су саме себи доделиле. Тако што ћемо се немилосрдно борити против страначких дилова са разноразним домаћим и страним тајкунима. Тако што ћемо развластити срце овог накарадног система: Уједињене монополе Србије – стране банке и амбасаде, домаће тајкуне, корумпиране политичаре и контролисане медије. И коначно, тако што ћемо сопственим примером показати како ствари у друштву и држави могу и треба да се раде да би народ у Србији могао да живи један нормалан живот. Једноставно – радићемо све супротно од овога што данашња власт ради.

 

Имате ли стручњаке?

Имамо, ти стручњаци се својим поштењем и чистим образом разликују од свих страначких „стручњака“ који су нас довели до руба егзистенцијлне пропасти. Нама нису потребни такозвани и самозвани „експерти“ да по свом нахођењу управљају Србијом. Наши стручњаци могу да раде само у оквирима који им је народ задао. Наши стручњаци, из земље и расејања, способни и доказани у својим струкама и фирмама, имају заједничку крилатицу – не кради државу, не кради народ!

За 12 година нашег досадашњег рада сарађивали смо са више стотина стручњака из разних области. О томе сведоче часописи, књиге, трибине и телевизијске емисије које смо реализовали у циљу умрежавања Срба. Практично не постоји нити један стручњак који размишља српски, а да Двери на неки начин нису са њиме сарађивале, што нам даје за право да кажемо да је у темељима Двери уграђен рад највећих живих ауторитета међу Србима.

Народ окреће нови лист своје историје и тражи праве стручњаке који се руководе етичким начелима, професионалним знањем и родољубљем. Погледајте списак од 89 учесника седам наших стручних округлих столова одржаних на Машинском факултету ове године и уверићете се да их итекако имамо међу нашим сарадницима за ових 12 година рада.

 

Да ли излазите на изборе?

Да, излазимо на изборе – не као странка, већ као покрет. Излазимо као независна листа под именом Двери – Покрет за живот Србије, и то на све нивое избора, локалне, покрајинске и републичке. Наш главни циљ је улазак у Скупштину Србије и сведочење да се политиком може бавити на другачији начин од постојећег.

 

Чију подршку тражите?

Свих оних који воле Србију и који желе да имају достојанствен, пристојан и поштован живот, да стварају породице и да нормално живе од свога рада.

Свих оних који препознају да су за ново и тешко време које долази потребни нови, поштени и вредни људи са свежим идејама и решењима.

Свих оних који желе да њихов глас има јасног и гласног представника у држави и да се њихов глас не распродаје у постизборним коалицијама.

Свих оних који су разочарани постојећим економским, друштвеним и националним стањем у земљи, свих оних који су незадовољни трулим и лажљивим тајкунско-страначким системом.

Дакле, свих оних који држе до себе, своје породице и Србије.

 

Која вам је предизборна тактика, шта нудите пре избора?

Нудимо враћање поштења у политику, нудимо враћање политике народу, нудимо нове људе са свежим и правим идејама за ново и тешко време које долази, нудимо враћање достојанства српском народу, радну етику, нелицемерно и активно родољубље,  разбијање монополско-страначког система, заустављање распродаје и урушавање Србије.

Нудимо наше време, енергију, вољу, знање, искуство и труд за стварање пристојних услова за живљење, за живот наших породица – за ведар, поштован, достојанствен, културан и нормалан живот.

 

Која је постизборна стратегија, шта ћете понудити?

Не одступамо од борбе против уједињених монопола који уништавају Србију! Уједињени монополи су највећи проблем Србије који нас је довео до руба егзистенцијалне пропасти и који онемогућава сваки излазак из ове мучне националне ситуације. Позивамо и нудимо да нам се придруже сви они који нису учествовали у стварању таквог система, без обзира да ли су партијске или ванпартијске личности, јер знамо да и у странкама постоје поштени и честити људи који деле са нама исту борбу и исти циљ.

 

Које су ваше биографије?

Наше биографије су чисте, неупрљане, биографије људи који су поштено и савесно радили, који се никада нису предавали, који се, као сав нормалан свет, боре да очувају своје породице и да деци у Србији оставе мало бољу земљу од оне коју смо наследили од наших очева. Ми смо људи који нисмо хтели да одемо из Србије и који се за њу боримо на друштвеном пољу пуних 12 година, сматрајући да је за нас Обећана земља једино Србија. Факултетски смо образовани, имамо своје породице и послове, вођство Двери чине људи који у просеку имају 40 година и сматрамо да сада можемо највише да дамо својој Отаџбини.  

 

Ко вас представља, имате ли председника, локалне одборе и слично?

Ми немамо председника, лидера нити доживотног Вођу. Тога смо се нагледали и то нам више није потребно, јер се показало као погубно. Ми имамо више водећих људи који желе и спремни су да много раде за наше заједничке циљеве. Код нас у Покрету највише одлучују они који највише и раде и непрестано се доказују својим моралним делима. Имамо локалне канцеларије и повереништва која функционишу на исти начин. Радом целог Покрета координира Управни одбор састављен од људи који Двери успешно воде већ 12 година.

 

Од чега живите? Јесте ли ви још једна гарнитура која само политичари и од тога хоће лепо да живи? Ко је од вас привредник, већином сте правници и књижевници?

У редовима нашег Покрета има правника и професора књижевности, али има и инжињера, лекара, учитеља, сељака, радника, привредника, пензионера… Наш политички рад је одвојен од нашег издавачког и НВО рада: часопис Двери српске постоји већ 12 година и неколико нас раде у редакцији нашег часописа и осталог издаваштва, као и удружењу грађана Српски сабор Двери. Не узимамо новац из државне касе за наше плате. Остали водећи људи Двери раде у државним или приватним предузећима, велики број наших активиста су студенти, омладина, пољопривредници, власници малих и средњих предузећа… Живимо од свога рада и нисмо на државном буџету, а финансирање нашег удружења зависи искључиво од нашег народа и његове  подршке, и тако треба и да остане.

 

Залажете се да породица буде на првом месту, а многи ваши лидери нису ни венчани или немају децу. Објасните.

Покрет за живот Србије је народни покрет. Ми нисмо ни манекени и ни глумци. У нашем Покрету има људи који су венчани и који имају децу, неко мање а неко вишедетне породице, има људи који су венчани а који немају или не могу да имају децу, има и оних који још нису ступили у брак… Таква је ситуација у целом народу, зар не… Оно што нам је заједничко је да смо сви по опредељењу породични људи – обједињује нас дубоко уверење да су породице а не усамљени појединци темељ друштва, да их морамо чувати, помагати и неговати, и да породичан модел друштва доприноси да живимо један квалитетан и радостан живот достојан човека. Зато је код нас – породица на првом месту…

 

 Kакав је ваш однос према власти?

Катастрофалан учинак триа Тадић-Динкић-Дачић и тренутна незавидна ситуација у којој се Србија налази и у економском и у друштвеном и у националном смислу, јасно нас опредељује да смо против овог режима и овакве колонијалне управе и страначко-тајкунског система. Довољно је напоменути да смо једина политичка организација која је путем петиције затражила оставку председника Тадића као најодговорнијег за тренутну пропаст Србије.

 

Ваш однос према опозицији, укупно и појединачно?

Да смо били задовољни са било којом политичком странком, и из опозиције и од оних који су на власти, никада не бисмо основали Покрет. Двери излазе на изборе као нестраначка листа. Сматрамо да целокупна политичка сцена треба да се промени и да дођу неки нови, паметнији, поштенији и способнији људи. Ко хоће да подржи нов, пун енергије и идеја, друштвени покрет и наш Нови народни договор, то може учинити. Ми на изборе излазимо сами, као нова политичка појава са свежим идејама за ново и тешко време које долази.

 

Да ли сте непријатељи патриотских странака?

Наравно да нисмо, напротив. Како једна доказано патриотска НВО организација, која иза себе има 12 година беспрекорног и плодотворног рада на очувању националних интереса, културног наслеђа и националног достојанства, може постати непријатељ патриотских организација? Ми смо непријатељи монополско-страначког система, и свих делова уједињених монопола Србије у којима учествују и одређене странке и сви заједно деценијама краду и понижавају грађане Србије.

Са патриотским странкама делимо антирежимски став и истомишљеници смо по бројним националним питањима. Међутим, и њих позивамо да се определе према начелима за нову српску политику изнетим у Новом народном договору, јер је очито да њихов опозициони рад није донео плода – чим је ова катастрофална коалиција на власти успела да изгура пун мандат. 

 

Какав је однос Покрета према потенцијалном патриотском блоку странака и организација?

Сматрамо да би јединствен патриотски блок политичких странака и других организација био најефикасније оруђе за обарање жутог режима. Двери би веома радо биле део јединственог националног блока за промену жутог режима. То не значи да са тим истим опозиционим странкама можемо бланко сарађивати после промене жутог режима, јер то зависи од тога колико је садашња опозиција спремна да одступи од политике ЕУ нема алтернативу која се у Србији води 11 година. Ако политика буде другачија од досадашње и у духу Новог народног договора, Двери су спремне и за постизборну сарадњу.  

Нажалост, треба констатовати да у овом тренутку не постоји такав национални блок, што не значи да у будућности неће настати, али је ту одговорност пре свега на парламентарним странкама које себи дају префикс патриотске опозиције.

 

Какав је однос Двери према Образу, Нашима, 1389 и другим десничарским групама? Сматрате ли да их треба укинути?

Све организације, покрети или странке, које поштују Устав и законе Републике Србије, имају право да износе своја мишљења. Свака организација мора преузети одговорност за своја дела, јавно изнете ставове и своје акције и не сме позивати на насиље, пропагирати мржњу, нити износити ставове противне Уставу Србије. У  великој мери против наведених удружења се спроводи медијски и политички линч. Хапшени су, рецимо, што су мирно протестовали испред Б92, критикујући пристрасну, а врло често и антисрпску политику те медијске куће. Зашто бисте кажњавали некога ко, рецимо, сматра да је хомосексуалност болест, односно грех, као што учи и наша Црква, а не кажњавате некога ко јавно крши Устав Републике Србије и залаже се за територијално отцепљење или поделу Косова и Метохије (рецимо Ненада Чанка, Чеду Јовановића, Вука Драшковића или Ивицу Дачића на пример). Закон мора да важи за све подједнако.

 

Кажу да сте идеолошка капа свих десничарских група. Да ли је то тачно?

У питању је злонамерна констатација која је потекла са Б92, којом се Двери покушавају угурати у један насилнички, екстремистички, клерофашистички и у пежоративном смислу „десничарски“ контекст, како би се наше даље деловање онемогућило. Ми свакако нисмо идеолошка капа никаквих насилничких групација нити ћемо икада бити, а очекујемо да ће Двери када савладају овакву негативну пропаганду постати место сабирања свих поштених грађана ове земље. У овакве медијске етикете више нико не верује и људи се Дверима прикључују свакодневно и сасвим слободно јер гледају наше речи и дела, а не Б92.

 

Да ли сте ви режимски пројекат који треба да отме гласове националним странкама?

Ми никоме нити хоћемо нити можемо да отмемо гласове које има. Ми се обраћамо на првом месту политичким апстинентима и неопредељенима којих је 60 процената међу бирачима. Нисмо ни режимски ни опозициони, као што нисмо ни амерички ни руски пројекат – ми смо покрет из народа и преузели смо политичку одговорност зато што су бројни наши симпатизери то од нас тражили и очекивали после 12 година успешног друштвеног активизма.

 

Оптужују вас да сте узели паре од Колубаре?

Као и све друге НВО, Српски сабор Двери је са својим пројектима конкурисао код многобројних државних и приватних институција и предузећа. Један од тих пројеката је био и Косово изнад Европске уније, кампања коју смо спровели у 40 градова Србије, где је трошкове штампања на десетине хиљада часописа, на стотине хиљада летака и плаката, као и инсертовање у дневним новинама, финансирала Колубара, код које смо конкурисали са тим пројектом. Иза тог пројекта одговорно и чистог образа стојимо, и што је најважније –  за тај исти национални циљ се и даље залажемо.

 

Никада нисте нападали Ђиласа, прича се да вас он финансира. Објасните.

Прво питање је ко то прича и зашто. Зато најпре постављамо контрапитање његовог мотива да о Дверима шири такве неистине.

Са Драганом Ђиласом немамо никакве везе. Он не само да припада него је и заменик председника странке против које се боримо, која је за ових 11 година унаказила Србију и српске интересе, и чијег председника желимо да сменимо са места председника државе. Докле год је Ђилас део жутог режима, са њим Двери не могу и неће имати сарадњу и то је јасно свакоме ко прати наш сајт где су често присутни различити антирежимски текстови и кампање.

С друге стране, појављивање Двери у српској политици је тектонски поремећај за целокупну запарложену политичку сцену Србије и за све оне који мисле да не треба да се појави ни једна нова политичка снага, како би они вечито владали. Они добро знају и плаше се да ће нова политичка снага оличена у Дверима врло брзо да покаже шта значи искрено се борити за српске интересе и да ће врло брзо бити препозната и прихваћена од великог броја грађана. Они неће мировати за то време и све ће учинити да нас онемогуће, што им верујемо неће успети.

Све у свему, наш став је да свако треба да ради свој посао, а будућност ће показати ко је ко…

 

Да ли сте за монархију или републику?

У овом тренутку српски народ има много важније и битније проблеме да решава, него да се бави питањем монархија или република. Огромна незапосленост, тајкунско-страначки систем који поткрада народ, катастрофалан социјални стандард, распарчавање државе, брига за избеглице и Србе у региону, су много важнија питања.

Двери су пре готово 10 година урадиле један темат-број нашег часописа на тему Монархија као принцип власти, где смо се јасно и образложено изјаснили зашто је монархистички принцип власти бољи од републиканског. Наш народ у великој мери не схвата шта суштински значи монархија због вишедеценијске негативне пропаганде. Када дође време, залагаћемо се да се народ прво упозна са предностима, али и манама, и једног и другог система, па ћемо изабрати најбољи систем државног уређења. И у једном и у другом систему најбитнији је квалитет људи и кадрова који управљају: људи непоткупљивих и бескомпромисно оданих Отаџбини и њеним интересима.

 

Какав је однос Двери са Црквом? Имате ли подршку Цркве? Говори се за вас да сте црквена политичка партија, да сте клерофашисти.

Међу нашим активистима пуно је људи православне вероисповести – људи који иду у цркву, у Цркви се венчавају, крштавају, причешћују, људи који славе своје крсне славе. Сматрамо да је сасвим нормално и свуда у свету уобичајено да људи имају своја верска уверења и да се политички ангажују у складу са својим вредностима.

Двери заступају базично хришћанске вредности на којима би свако цивилизовано друштво требало да почива. Сматрамо да православни поглед на свет проткан нашим националним особеностима (који називамо – „Светосавље“) може пуно да понуди у овим кризним временима. То наравно не значи да смо клерофашисти и да се залажемо за етнички и верски чисту Србију. Пре свега зато, јер је то у супротности управо са самом природом православља.

Српски сабор Двери је за резултате свога 10-годишњег рада добио Грамату блаженопочившег Патријарха Павла, што је за нас био велики подстицај да активније радимо на добробити нашег народа и државе. Имамо добру сарадњу са многим владикама, монасима и свештеницима, али и са високим верским званичницима других традиционалних верских заједница у Србији.

У Србији клерикализам никада није постојао и, ако се ми питамо, никада неће ни постојати. Дакле, нисмо црквена партија, не финансира нас Црква као институција, а клерофашизам нам је потпуно стран. Цркву волимо и поштујемо, сматрамо је водећој националном институцијом и мислимо да може имати велику улогу у духовном и сваком другом вредносном преображају сршпског народа за који се залажемо.

Додатно питање: Али Бранимир Нешић је радио у Патријаршији? Одговор: Бранимир Нешић је једно време радио у Патријаршији као оперативни уредник у новинама „Православље“, али је напустио то радно место када су Двери решиле да се активно укључе у политички живот Србије.

 

 Који вам је однос према другим верама и народима?

Под капом небеском има довољно простора за све, па тако и у Србији, која је од Немањића до данас мултинационална, мултиконфесионална и мултикултурна држава! Поштујемо друге народе и вере, као што очекујемо да сви грађани Србије, дакле и људи других вера и националности, поштују српски народ и државу Србију, њен Устав и законе, и буду јој лојални грађани. Они који чувају и поштују свој идентитет могу и морају да поштују национална и верска убеђења других. Посебно се са поштовањем сећамо припадника других вера и нација који су своје животе дали за заједничку нам Отаџбину Србију.

Двери су до сада неколико пута и конкретно сарађивале са представницима традиционалних верских заједница у Србији на одређене друштвене теме: примера ради, заједничка брига за очување породице сабрала је на нашој трибини на Машинском факултету у Београду представнике Српске православне цркве, Римокатоличке, Исламске и Јеврејске заједнице у Србији.

Поштовање људских и мањинских права не сме да пређе у диктатуру мањина, нити може бити повод за сепаратистичке циљеве. Лојалност држави Србији обавезан је услов за остваривање права свих грађана Србије.

 

Да ли сте за долазак папе у Србију? Шта мислите о Ватикану?

Све док папа, овај или било који следећи, не призна шта су његови фратри радили српском православном народу, док не призна злочине његових верника над српским народом, пре свега у Јадовну и Јасеновцу, а потом и у свим небројеним јамама где су усташе, са благословом папиних службеника, убијали на стотине хиљада Срба, Двери не виде простор за разговор око његовог доласка у Србију.

 

У цркви има одређених сукоба. Какав је ваш став по литургијским питањима и у вези са случајем Артемије?

Литургијска питања су унутарцрквена питања, она се решавају на Светом Архијерејском Сабору. Двери као политичка организација се тиме по природи ствари не баве. Све поделе у српском народу нас боле, нарочито када се оне дешавају у Цркви. Двери настоје да својом „бучном тишином“ везаном за поделе у нашој Цркви ускрате рушитељима додатну прилику да изазивају медијске и друге скандале. Наша Црква није риалити шоу у служби антисрпске политике, није тема за таблоиде и свакако не сме бити полигон за политичарење и расколе. Сматрамо да се политика и иначе много меша у Цркву и зато је потребно да се црквени људи политички организују и центрима политичке моћи покажу да је крајње време да оставе нашу Цркву на миру. Ако се неко бави остваривањем јединства у СПЦ у нама ће имати саборца, а ко се бави расколом у нама неће имати саговорника.

 

Да ли у тој вашој светосавској организацији има места за људе који нису Срби или нису православни?

Светосавска традиција није искључива према ономе ко није хришћанин. Бити светосавац значи да не искључујеш друге из друштва, јер би то уништило суштину хришћанства, а то је слобода коју Бог даје сваком човеку. Ми сматрамо да би светосавски систем вредности помогао грађењу друштва које би било толерантно, разумевало друге и омогућавало им да се укључе у све друштвене токове, а такође би тражило да се они који припадају народу који је стварао ову државу не осећају као маргинализовани, искључени из друштвеног система и они којима је идентитет угрожен у многим сегментима, као што је случај данас у Србији.

 

Зашто сте избацили придев  (Двери) «српске»?

1999. основана је родољубива невладина организација „Српски сабор Двери“. Српски сабор Двери је објављивао часопис (који тренутно не излази због ангажовања у политичким водама), а зове се „Двери српске“. Српски сабор Двери изнедрио је политички покрет „Двери за живот Србије“. Значи,
1. политичка организација „Двери српске“ никада није постојала, па није ни избрисала придев „српски“
2. Двери нису мање српске, ако немају у свом имену тај придев.

 

Какав је ваш став по питању ГМО (Генетски модификованих организама)?

Све су чешће медијске најаве како ће Србија пристати на увођење генетски модификоване хране и организама зарад уласка у Светску трговинску организацију. Имајући у виду да је режим у Србији већ више пута зарад наводно виших интереса, усвајао за Србију погубне законе и прописе,  Двери сматрају да је неопходно да се сви актери на политичкој сцени изјасне у односу на тему ГМО-а!

Двери су апсолутно против ГМО-а! Србија мора бити земља без генетски модификованих организама, јер је ово један од предуслова независности Србије. Ово кажемо зато што:

1. Свега четири државе у свету производе генетски модификована семена, тако да би преласком на ГМО били зависни од увоза семена;

2. Дејство ГМО хране на људски организам још увек није у потпуности испитано, тако да је питање ГМО хране у суштини питање безбедности хране. Свака одговорна власт мора своме народу да обезбеди безбедност у свим областима, а можда понајвише безбедност хране;

Опредељење Двери је да Србију гради као земљу здраве хране и бићемо изричито против свих пројеката који директно или на мала врата уводе ГМО храну. У том смислу упозоравамо све оне који су до сада увозили и дистрибуирали ГМО да ће због тога сносити веома ригорозне последице!

Здрава храна је стратешки производ који у двадесетпрвом веку представља и једно од најмоћнијих оружја.Дакле, ко обезбеди довољно хране за сопствену исхрану, омогућује економску, а самим тим и политичку независност земље!

 

Какав је став Двери по питању аутономије Војводине?

Иако је Војводство Српско српски историјски термин, дело и победа, овај појам је политички отет и злоупотребљен од аутономаша за стварање нових сепаратистичких циљева: нове нације и државе. Зато смо кренули у кампању ЗА Српску Војводину, која јасно показује и доказује да су сви великани северног Српства били велики родољуби и борци за интегрално Српство.
Аутономија је, дакле, имала смисла у Аустроугарској, док данашњи великоаутономаши су, у ствари, прикривени сепаратисти. Ми смо за развлашћивање аутономашке бирократије и за демонтажу свих оних механизама којима се наставља растакање Србије кроз подстицање сепаратизма у Војводини. Дугорочно, Покрет Двери за живот Србије се залаже за реорганизацију државе Србије тако да постоји што мањи број посредника између буџета и крајњих корисника. Дакле, ми се залажемо за Србију која ће бити јефтина и ефикасна држава.

 

Какав је став Двери по питању регионализације?

Двери се залажу за целовиту Србију и трудићемо се да, уважавајући све специфичности које у Србији постоје, успоставимо једну стабилну, јефтину и ефикасну државу. Покрет Двери – ЗА живот Србије залаже се за ЦЕЛОВИТИ РАЗВОЈ СРБИЈЕ, кроз суштинску децентрализацију државне управе, давање већих овлашћења локалним самоуправама и снажне инвестиционе подухвате ради унапређења квалитета живота у свим крајевима Србије.
Наш став је да су градови, општине и села способна да без посредника управљају својим буџетом и надлежностима.

Против смо даљег комадања и дробљења српске територије било унутрашњим деловањем, сепаратизмом или тзв. регионализацијом, било спољашњим притисцима а под изговорима „угрожених мањинских права“.

Залажемо се за једну, снажну Србију уз јаке локалне општине, које би добиле већи удео у располагању својим ресурсима и приходима. Залажемо се за деметрополизацију
 (заустављање непланског раста Београда, Новог Сада, Приштине, Крагујевца и Ниша, и престанак пражњења унутрашњости Србије), за укидање паразитских аутономија и региона, и за јачање народних локалних самоуправа.

Бићемо гарант свих мањинских права на очување идентитета, посебно ћемо одати почаст свим оним представницима других вера и нација који су били спремни да жртвују своје животе за одбрану Србије, алинећемо дозволити разбијање државе и да српске заједнице у окружењу имају мања верска, национална и грађанска права него мањине у Србији. Поштовање људских  и мањинских права не сме да пређе у диктатуру мањина, нити може бити повод за сепаратистичке циљеве.

Србија је мултинационална, мултикултурна и мултиконфесионална држава од Немањића до данас, и то тако треба и да остане, уз подсећање да је лојалност држави Србији обавезан услов за остваривање права свих грађана Србије. 

Comments are closed.