Радмила Васић: ЧЕМУ СЛУЖЕ ИНСПЕКЦИЈЕ?

Vasic Radmila (13)

Инспекција општине Звездара „спуштена“ је на ниво решавања комшијских свађа, а не правих проблема грађана Звездаре.

Дана 29. 12. 2015. године одржана је 25. седница СО Звездара на којој је усвојен Извештај о раду одељења за инспекцијске послове општине Звездара за 2015. годину.

Одборничка група Двери је оштро критиковала извештај инспекције, указујући да се усваја потпуно исти извештај као и 2014. године, само са пар коригованих цифара. Питали смо како их није срамота да већ четири године у извештајима пишу потпуно исте ствари, сматрајући да то нико не чита? Али, преварили су се, одборничка група Двери чита сву достављену документацију. Читамо и указујемо на следеће:

Повећан број дивље градње: објекти на Звездари ничу као печурке после кише и то није због усвојеног закона о озакоњењу, већ због неспособности и нерада инспекције;

Повећан број дивље градње, а смањен број покренутих поступака против оних које граде без решења о изградњи, без дозволе, такође због нерада инспекције;

Добили смо информацију да је уведена новина да је сваки инспектор добио територијални део за који је одговоран, али то није тачно. То није новина за 2015. годину, и у извештају за прошлу 2014. годину стоји да је то новина у раду инспекцијске службе;

Указали смо директно начелници да је сектор инспекцијске службе спустила на ниво комшијских свађа и да решава ситне проблеме, а да не види предмете који су много значајнији за опште добро;

А шта је опште добро свих грађана Звездаре? Да ли је опште добро чистија Звездара? Ваљда је то први и основни комунални ред који треба да се уведе. Међутим, од начелнице инспекцијске службе госпође Светлане Брујић Марковић, добили смо одговор да комунални инспектори могу да пролазе поред депонија, поред пуних контејнера и поред смећа око контејнера и да немају право да обавесте оне који су надлежни да то почисте – Градску чистоћу или другу службу. На сва питања добили смо чувени одговор: МИ НИСМО НАДЛЕЖНИ и/или одговор: То ради комунална полиција града Београда, и тако редом у круг.

Начелници смо више пута указали на непрофесионалне, чак и бахате поступке инспектора према грађанима Звездаре, и опет се није ништа променило. Напомињемо и да је непоштовање и непримењивање закона по питању дивље градње кривично дело и да треба, у будућности, наћи одговорне за овако лоше стање на Звездари и у инспекцији општине Звездара.

У вези  рушења „дивљих“ објеката, добили смо информацију да се табела која представља план рушења објеката изграђених без решења о изградњи, прави по томе који  је комшија најдосаднији и ко највише инсистира, пријављује, а не по важности предмета.

Начелници инспекцијске службе указали смо на многе нелогичности које стоје у извештају, а посебно на оне у вези рушења нелегалних објеката, и то пре свега што се у табели која представља план рушења објеката за наредни период налази објашњење да је рушење одложено због подношења захтева за легализацију или због закона о озакоњењу. Сама начелница је претходно објаснила да су сви правни поступци по тим предметима завршени и испоштовани сви рокови, па смо ми питали како је могуће да је после тога неко накнадно набавио документ и поднео захтев за легализацију или сада за озакоњење?

Комплетну општинску власт, почев од председника општине Едипа Шерифова, чланова Већа, па до начелнице инспекције, инспекцијске службе и других, треба да је срамота због тога што је Звездара прљава, неурбанизована, што се испред радњи праве мале пијаце, што се заузимају тротоари, што ничу нехигијенска насеља без икаквог регистровања, што су пси луталице у сваком делу Звездаре, што је Звездарска шума неуредна, што нису враћени мобилијари за децу који су украдени још 2012. године, што су неуредна и прљава дечија игралишта…

Одборничка група Двери је више пута указала на ове проблеме, али нико из владајуће коалиције ДС-ЛДП-СПС и други никада није реаговао, ево већ пуне четири године.

Из много разлога Српски покрет Двери гласао је против усвајања Извештаја о раду одељења за инспекцијске послове за 2015. годину, и тако подигао глас против лошег рада одељења инспекцијске службе и целе општине Звездара.

Радмила Васић,

Одборничка група Двери Звездара

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *