Радмила Васић: Где се троши новац грађана Звездаре?

Vasic Radmila (13)

Извештај са 25. седнице СО Звездара одржане 29. 12. 2015. године

Ово је била једна од најважнијих седница СО Звездара али се владајућа коалиција, састављена од много интересних странака попут ДС, ЛДП, СПС, ПУПС-а, Јединствене Србије, СДП (Љајић), СДС (Тадић), потрудила и овог пута да минимизира значење усвајања буџета за 2016. годину, тако што је предлог буџета одборницима доставила на самој седници. То је значило да немамо могућности да пажљиво погледамо и проучимо достављени документ и на исти доставимо ваљане предлоге за измену и допуну. Међутим, то је овој интересној коалицији и одговарало како би прикрили све своје недостатке у четворогодишњем раду.

Досадашње искуство показало нам је сурову истину, а овај последњи буџет то потврдио, да владајућа већина у Скупштини општине Звездара најмање троши новац на грађане Звездаре, да не води бригу о социјалним потребама, о угроженим породицама, посебно о онима са више деце у којима нема ни једног запосленог родитеља. Анализом буџета може да се утврди да је за пољопривреду одвојено свега 100.000 динара, да привреда не постоји, а знамо и да су мала породична предузећа у гашењу. С друге стране, за многе акције у којима се врши политичка промоција, владајућа већина има новац. Недомаћинско понашање владајуће коалиције ДС-ЛДП-СПС остаће упамћено по катастрофалној одлуци о ликвидацији Установе културе „Вук“, избацивању запослених на улицу, преузимању дугова од преко 50 милиона динара и предаји УК „Вук“ граду Београду. Њихов (не)рад остаће упамћен по одговорима на одборничка питања, који гласе: „Ми нисмо надлежни“.

Од тога шта пише у буџету општине Звездара за 2016. годину и како је скројена судбина грађана Звездаре, важније је било врло видно и често пребројавање присутних одборника у сали, оних истих одборника који су ту присутни само да би подигли руку и изгласали достављени дневни ред без имало размишљања о последицама донетих одлука на све грађане Звездаре па и на њих саме.

Међу многим одлукама на основу којих општина Звездара троши новац грађана је и одлука за постављање Еко холдера за кућне љубимце, за шта је општина издвојила прво 400.000 динара а затим још 500.000 динара, док је за децу Звездаре издвојила свега 190.000 динара. Притом општина Звездара не зна колико уопште има деце на територији општине, а још мање зна у каквом су социјалном статусу и коме треба било каква помоћ.

Важно је истаћи да ће буџет за 2016. годину у највећем делу бити потрошен на отплаћивање огромних кредита које је општина подигла за реконструкцију СЦ „Олимп“, МЗ „Миријево“, УК „ВУК… У 2015. години из буџета општине Звездара  исплаћено је на име камате 25,5 милиона динара, а на име главница 39 милиона динара. За отплату кредита у 2016. години је предвиђено укупно 61,5 милиона динара. Наравно, то све плаћају грађани Звездаре.

На седници је на посебан и конструктиван начин од стране одборничке групе Двери критикован извештај Инспекције општине Звездара и ЈП „Пословни простор“ Звездара, као и рад других служби.

Одборници Двери су и овог пута указали да инспекција не ради добро свој посао, да се не поштује комунални ред, да је општина много прљавија и постаје нездрава средина за живот.

Такође смо указали на многе пропусте у раду ЈП „Пословни простор“ Звездара, а посебно истичемо да у овом предузећу ни после четири године од када је интересна коалиција на власти (ДС-ЛДП-СПС и други) не знају колико локала имају, у каквом су стању ти локали, колико их је издато… Извештаје преписују из године у годину мењајући само датум, односно сви ти извештаји општинских служби су потпуно исти, од 2012. године до данас.

Потребно је нагласити и то да је на самој седници изабран и директор ЈП „Пословни простор“ Звездара, наравно из редова интересне коалиције. Иако је усвојен закон да се директори бирају на јавним конкурсима, то општина Звездара није спровела у дело, већ се држи старог рецепта – да на важна руководећа места поставља своје партијске кадрове.

Радмила Васић

Одборничка група Двери – За живот Звездаре

Tagged , . Bookmark the permalink.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *