Радмила Васић: О раду  одељења за инспекцијске послове

Vasic Radmila (13)

Излагање Радмиле Васић, одборнице Покрета Двери, у Скупштини Градске општине Звездара

На 20. седници Скупштине општине Звездара одржаној 30. 12. 2014. године достављен је одборницима скупштине општине Звездара „Извештај о раду  одељења за инспекцијске послове СО Звездара“

У вези рада инспекцијске службе већ смо разговарали на седници Савета за комуналне делатности, урбанизам и заштиту животне средине, а овде можемо рећи следеће.

Имамо исти проблем као и у осталим службама општине, а то је она чувена реченица „МИ НИСМО НАДЛЕЖНИ“. Дешава се оно што се дешава у целој општини, формално се поштује законски оквир на папиру, „сви раде по закону“, а нико није одговоран.

На жалост грађана Звездаре, то је и делимично тачно.

Тачно је да мали број грађевинских инспектора у неадекватним условима не може да сузбије дивљу градњу јер док обиђу терен, нелегално грађен објекат је већ изашао из темеља, а онда ступа на снагу и чувена превара звана „легализација“ где је најбахатијим инвеститорима све дозвољено, а санкције трпе мали обични људи којима је то био начин да обезбеде себи и породици кров над главом или евентуално можда мало боље услове становања.

О комуналном реду шта рећи, осим да је неко намерно везао руке комуналним инспекторима тако да не могу ни најобичнији проблем који се зове „дивља бувља пијаца“ испред Цветкове пијаце да реше, да недозвољену продају и препродају старих, можда и опасних по здравље ствари забране. Невероватно је да је за решење тог малог проблема потребно да буду присутни: комунална инспекција општине Звездара, Комунална полиција града Београда и полиција полицијске станице Звездара. Да ли је ово само изговор, то остаје на савести оних који овај посао обављају.

Комунални ред се не поштује, комунална чистоћа је на најнижем нивоу. Од урбанизоване и пожељне општине за становање и по свему добром чувене општине Звездара, дозволили сте да општина постане једно хаотично урбанистичко насеље јер у последњих десет година ниједан део Звездаре који је изграђен није добар пример, већ је пример како не треба градити и како не треба одржавати комунални ред и чистоћу.

Добронамерно позивамо све одговорне да свој посао раде професионално и да у 2015. години можете рећи да нема прљаве Звездаре, да се јавне површине боље контролишу и по питању чистоће, комуналног отпада и генерално комуналног реда, а посебно по питању изградње урбанистичких делова општине.

За то сте плаћени од стране грађана Звездаре па Вас позивамо да свој посао одговорно и професионално обављате.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *