СКУПШТИНСКИ РАД ДВЕРИ НА ЗВЕЗДАРИ

Извештај са 17. седнице Скупштине општине Звездара

Крајем септембра, у згради општине Звездара одржана је још једна седница Скупштине општине, 17. по реду. Према плану и програму рада Скупштине за 2014. годину као прва тачка дневног реда нашла се „Информација о стању јавне безбедности на општини Звездара за 2013. и првих осам месеци 2014. године“. С тим у вези, поред одборника, појединих чланова Већа и предлагача достављених извештаја, седници су присуствовали и водећи људи Полицијске станице Звездара. Пре усвајања предложеног дневног реда седнице, одборници опозиције су затражили да се као прва тачка дневног реда усвоји расправа о тренутној финансијској ситуацији у Установи културе „Вук Караџић“. Предлог опозиције је одбијен, након чега се прешло на рад по претходно утврђеном дневном реду.

Током дискусије по првој тачки која се односила на стање безбедности на нашој општини, одборничка група Двери указала је на неколико проблема са којима се суочавају грађани Звездаре, а који нису нашли своје место у достављеном документу. То се пре свега односи на:

проблем уличне продаје на платоу испред Цветкове пијаце;

проблем непрописног паркирања на тротоарима и пешачким прелазима што отежава кретање пешацима, нарочито родитељима са бебама и малом децом, као и старим, тешко покретним лицима;

све већи број случајева обијања пијачних тезги и крађе робе, на шта су Двери указале и на прошлогодишњој седници на исту тему.

Међу осталим тачкама дневног реда треба истаћи „Извештај о оствареним приходима и расходима у буџету у периоду јануар-јун 2014. године“ , затим „Извештај о пословању СЦ Олимп за период јануар-јун 2014. године“ , „Извештај о раду јавног правобранилаштва за 2013. годину“, као и „Извештај о раду савета месних заједница за период јануар-јун 2014. године“.

Посебну пажњу одборницима је привукла расправа о раду јавног правобранилаштва. Током свог излагања по овој тачки, одборничка група Двери је изразила забринутост због неколико изгубљених судских спорова који ће знатно оптеретити већ иначе празан и презадужен општински буџет. Такође смо изнели примедбу да у достављеном извештају нема довољно информација о предметима који су у току, као и да јавно правобранилаштво није изнело процену који би од примљених предмета у 2013. години могли општини да проузрокују веће материјалне трошкове и у ком износу. Оно што посебно забрињава јесте податак да је укупна вредност парничких поступака са „тенденцијом негативног исхода“ по општину око 80 милиона динара. Тај износ би са каматама и трошковима поступака могао да достигне и читавих 100 милиона динара! Верујемо да ће општинска власт и јавно правобранилаштво убудуће одговорније и професионалније приступати решавању проблема и обављању свог посла, и да ће заштитити грађане Звездаре од нових судских трошкова.

Када је реч о раду савета месних заједница, Двери су указале да управо рад месних заједница представља најочигледнији пример непоштовања Статута општине Звездара и небриге општинске власти о грађанима Звездаре и њиховим проблемима. У прилог такве наше констатације најбоље говори податак да у 6 месних заједница од укупно 17 колико их има на подручју општине Звездара није одржана нити једна седница савета за шест месеци текуће године.

На крају седнице, председник општине Едип Шерифов саопштио је одборницима да су у току преговори са челницима града о преласку Установе културе „Вук Караџић“ под ингеренцију града, о чему ће бити више речи на наредној седници планираној за октобар.

За Одборничку групу Двери

Иван Божић

 

Bookmark the permalink.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *