СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ ЧЕСТИТА СВИМ ЖЕНАМА ПРАЗНИК МАТЕРИЦЕ

15726846_1349256518468746_345589701859293158_n

Поводом  Материца, Српски покрет Двери свим женама, мајкама и бакама честита овај велики хришћански празник са жељом да у љубави, радости и слози прославе овај дан у кругу својих најмилијих.

Дубоко верујући да нема лепшег и часнијег животног опредељења од опредељења за материнство и  родитељство, желимо свим женама добро здравље, духовне и телесне снаге и воље на најзначајнијем задатку који жена може да има: да донесе на свет, одгаји и остави покољења иза себе у спомен себи, својој породици и свом роду.

У времену којем живимо није лако ускладити материнство и пословну каријеру. Зато Српски покрет Двери  у свом прогаму посебну пажњу посвећује овој проблематици и припрема низ потеза у области породичне политике, које морају постати приоритет број један у унутрашњој политици Србије.  Позивамо све мајке и жене да нам се прикључе да бисмо ове циљеве остварили заједно!

Материце се славе другу недељу пред Божић. Ово је највећи хришћански празник мајки и жена. Тога дана деца поране и унапред припремљеним канапом, концем, шалом, марамом или каишем на препад завежу своју мајку, за ноге, на исти начин, као што су њих мајке везивале на Детинце. Мајка се прави да не зна зашто је везана. Деца јој честитају празник, а мајка онда дели деци поклоне, и на тај начин се дреши. На исти начин се вежу и све удате жене, које се дреше поклонима деци: колачима, или неким другим слаткишима.
Празник Материца се свечано прославља у нашим храмовима.

Tagged . Bookmark the permalink.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *