„Тезгарење“ власти на Звездари

Један од основних показатеља (не)способности власти, било да се ради о локалном, градском или републичком нивоу, јесте управљање јавним предузећима у њеној надлежности. Од два јавна предузећа и једне установе културе којима је управљала, општина Звездара је за непуне две године остала само на једном. Стопама УК „Вук“ кренуло је и ЈП „Пословни простор Звездара“. Додуше, не из разлога нагомиланих дугова и немогућности врађања истих (случај Вука), већ због одлуке градске власти да сав пословни простор пређе у надлежност града Београда. Самим тим потреба за постојањем ЈП „Пословни простор Звездара“ је престала и то предузеће је отишло у поступак ликвидације. Међутим, да у свему томе нису чиста посла показао је Почетни ликвидациони извештај који се нашао на дневном реду 7. седнице СО Звездара. А у њему дословце пише да постојећи закупци потпуно нелегално користе постојеће јавне градске површине и основна средства – тезге на њима, јер су уговори о закупу истекли 31. 12. 2016. године (прилог 1)!

Део текста из Почетног ликвидационог извештаја

Али то није једини проблем. Други проблем је то да општинска власт не зна ни са колико тачно тезги располаже, у каквом су те тезге стању, колико њих се заиста користи итд. А што би и знала када их није куповала од својих пара већ од новца грађана Звездаре, па је се, самим тим, то и не тиче. До сада смо углавном имали ситуацију да власт тврди да је све што ради у складу са законом, али са доласком на власт СНС очигледно је преовладао став да је непоштовање закона потпуно нормално и, не да га треба кажњавати и санкционисати, већ да га треба подстицати па још и јавно износити. Јер Боже мој, зашто прећуткивати такве ствари када су све три гране власти у рукама СНС и њених коалиционих партнера?

Пијачне тезге

А управо један од коалиционих партнера СНС на Звездари, СПС, и те како је умешао прсте око тезги. Наиме, свега пар недеља пре одласка у ликвидацију пословни простор, којим је управљао кадар СПС, је купио 20 нових тезги које су плаћене 576.000,00 динара са пдв-ом. И то можда не би ни било толико чудно да се није увелико знало да ће пословни простор отићи у ликвидацију. Али ту није крај. Од тих 20 тезги које су плаћене новцем грађана Звездаре њих 13 већ месецима се налази на јавној површини иза аутобуске станице на линији 65 у улици Љубице Луковић (прилог 2).  Да смо у пролећу 2016. године, помислили бисмо да су и оне у некој вези са „комплетним идиотима“ из Савамале јер су се буквално преко ноћи ту појавиле. Овако, остаје нам да нагађамо ко је одобрио, када, и зашто да те тезге буду набављене, и где је завршило преосталих 7 нових тезги. Питања је на претек, а одговора од стране општинске власти ни на видику. И док се председник општине Звездара господин Милош Игњатовић, по већ виђеном принципу, не изјашњава и ћути на овако бахато и неодговорно понашање појединаца из власти, грађани Звездаре су сведоци „тезгарења“ на највишем нивоу.

Информативна служба ОО Двери Звездара

Bookmark the permalink.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *