ЗОРАН ПАВЛОВИЋ: СЦЕНАРИО У НАЈАВИ

Обраћање председника Вучића на конференцији за медије 12. септембра, неке друге његове изјаве, као и изјаве високих представника власти након тога најавиле су врло могући план у вези Косова и Метохије

 zoran-pavlovic-predsednistvo-dveri-1024x392

Председник Вучић је обрадовао нацију својим личним обраћањем у среду 12. септембра у згради Председништва. Говорио је највише о Косову и Метохији, а у оквиру ове теме о тзв. унутрашњем дијалогу и новој влади самозване државе на челу са Рамушом Харадинајем. На основу овог обраћања извукли смо више занимљивих закључака.

Издвајамо најбитније од онога шта је председник рекао:

  1. Више пута се правдао због уласка његових Срба у Владу. Прво је рекао да он није вршио на њих утицај, већ Марко Ђурић, а затим је признао да је био питан и да је то одобрио. Али зашто? То је најбитније правдање – да би Срби живели боље, да их нико не би нападао, да би се више питали. Следила су и друга правдања: на северу Косова 98% полицајаца су Срби, у време његове власти има много мање насиља над Србима него раније, раније нисмо имали политику, а сада када он влада имамо…

  2. Председник је донео неке папире које је представио као извештај о свим преговорима које је он водио у последње четири године. Најавио је да ће извештај бити подељен медијима и бити доступан на сајту. Није ништа прочитао из извештаја.

  3. Председник је рекао да ће се наставити унутрашњи дијалог о Косову, да ће бити у духу толеранције, са показивањем поштовања према другачијем мишљењу.

Председник је наводио селективно само оно што њему одговара, пред публиком која гледа велике телевизије. Председник је очигледно намерно пропустио да помене шта је договорио у Бриселу. То што је 98% полицајаца српског порекла не значи ништа ако знамо да су им на раменима ознаке самозване државе. То је председник прећутао. Није рекао да више не постоје српске институције локалне самоуправе, да Срби на Космету могу да гласају једино по законима самозване државе, да су бриселским споразумом укинуте безбедносне структуре и правосудне институције Републике Србије на Косову и Метохији, да Срби морају да узму личне карте и регистарске таблице самозване државе, и да морају да користе косовску мобилну телефонију. Није прозборио ни реч о међународном позивном броју. После свих тих уступака јасно је да српска покрајина Косово и Метохија све више улази у систем самозване државе, што је био циљ албанских сепаратиста.

Председник је, дакле, врло селективно поделио информације са грађанима. А махање папирима који ће тек бити на услузи јавности је стари трик. Прегледели смо званичну интернет страницу Председништва и нисмо нашли извештај о бриселским преговорима, што је било најављено, а нисмо приметили да је неки велики медиј, електронски или штампани, објавио нешто из тог извештаја. Биће да ни они нису нашли. Ако нису постављени, то значи да је у питању још једна превара, а ако којим случајем јесу, а нико их није нашао, тешко да ће их наћи обичан грађанин. Те папире, чак и да их има на неком сајту, огроман број гледалаца председниковог живог обраћања неће видети јер тај слој друштва није на интернету, а и нема навику да тражи оригиналне документе. Тај слој друштва који је на мети Вучићевих дезинформација гледа само телевизију и упија сваку сладуњаву причу. Он то зна и обилато користи.

Занимљив је однос председника према опозицији. На једном месту каже да ће разговарати са свима, да ће поштовати сва мишљења, а на другом месту врши бруталан обрачун са опозицијом, рекавши да су неки изнели „беспризорну критику без икаквог става“. Није нам јасно како ће председник „толерантно“ разговарати и са онима који, по његовим речима, у београдским кафићима испијају пиво и капућино и не знају где је Косово. Врло занимљиво схватање толеранције: прво се саговорник оцрни, а онда се са њим „толерантно“ разговара. А разговараће и са представницима Цркве и академије. У првој ће се вероватно појавити, и смирени епископи ће га заиста толерантно саслушати и верујемо, неће насести на нову обману. У академији ће се вероватно сусрести само са истомишљеницима, те од отвореног дијалога неће бити ништа.

Став према новинарима је такође интересантан. Као и раније, председник дели новинаре на добре и оне друге према којима је критичан. Ове вечери је изнео врло критички став према америчкој ТВ Н1, и тако поново упао у контрадикторност јер је на истом месту врло поносно изјавио да се нада да ће се сусрести са председником Трампом. Стицајем околности, неколико дана касније председник се обрео у Њујорку и тамо се, по сопственом славодобитном признању, чак четири пута руковао са Трампом и поносно изјавио да га је позвао у Србију. Да ли му је рекао какав став има према ТВ Н1?

Изјаве које много говоре

И у данима након овог обраћања јавности, чули смо више занимљивих изјава које завређују коментар.

Амерички амбасадор Скот је похвалио унутрашњи дијалог, а пре пута председника у Њујорк најављено је да ће председник представити унутрашњи дијалог о Косову председнику Трампу. Питамо се, зашто би САД, земљу која је признала Косово и чврсто стоји при томе, занимао некакав дијалог у Србији по том питању? Постоји само један разлог зашто им је то интересантно: да чују на који начин ће српска власт успети да представи својој јавности предају територије.

У Њујорку се председник сусрео и са Сорошем, особом коју СНС ботови стално нападају као извор зла. Занимљиво за њих, а за нас очекивани наставак сарадње. До сада је она била изражена у испуњавању познатих идеолошких планова овог милијардера од стране српске владе, а сада је дошло и до сусрета.

На овим примерима се види огољена Вучићева метода преваре бирачког тела. Површна критика западних сила, а на другој страни спремност на служење истим тим силама. Верујемо да они којима се он обраћа неће ништа приметити.

И премијерка Ана Брнабић је имала занимљиву изјаву. Она је најавила да ће у унутрашњи дијалог о Косову бити укључени и грађани. Већ видимо познати сценарио: грађани тог и тог града су се окупили и пружили пуну подршку председнику и његовој мудрој политици… и тако на десетине пута. ТВ дневници ће бити пренатрпани. Још један леп начин за обману јавности. „Мудра“ политика биће све само не мудра.

            У овим данима јавила се и министарка Михајловић да упозори патријарха да не врши притисак на председника својим изјавама о Косову. Још један пример „толерантности“ којом ће бити прожет унутрашњи дијалог. Дијалог још није ни почео, а већ се ућуткују сви који другачије мисле.

Још једна изјава председника је привукла пажњу: да је Србија спремна на тешке компромисе о Косову. Дакле, пре унутрашњег дијалога који би требало да има неки закључак, председник зна да је Србија спремна на тешке компромисе. А шта ако резултат дијалога буде да Србија није спремна на тешке компромисе? Овом изјавом је дијалог потпуно обесмишљен јер се одговор унапред зна. Председник неће дозволити да му неко поремети планове, а дијалог ће бити само димна завеса са скривање најпогубнијег решења. Није Србија спремна, већ је њен председник спреман на тешке компромисе и све ће учинити у правцу остварења својих планова.

Пре неко вече председник је гостовао на Јавном сервису, углавном поновио раније изречене ставове, и рекао једну нову реченицу: „Не може Косово у УН, осим ако ми не будемо нечим задовољни, а то никако не може да буде да признамо независно Косово“. Можемо да се питамо шта је то чиме ми можемо да будемо задовољни да бисмо пустили Косово у УН? Зар то већ не значи независност, макар не била формално потписана? Ово је реченица о којој ћемо тек да размишљамо.

 

Врло могући сценарио

Унутрашњи дијалог о Косову и Метохији биће обична фарса. На медијима ће представници опозиције и даље бити маргинализоваи, унижавани и прећуткивани, док ће се сваки потез владајуће странке и њеног председника величати као изузетан допринос миру и стабилности. Вучић ће се и даље заклањати иза лажних патриотских парола. Неће бити ни једног ТВ дуела власти и опозиције. „Спонтано“ окупљени грађани ће масовно подржати председникову мудру политику.  Већина народа која само прати велике медије неће моћи да сазна праву истину. „Тешки компромиси“ значиће пристанак Србије на све.

Власт је направила сценарио.

Има ли Срба да ово спрече?

 

Зоран Павловић,

члан Председништва Двери

 

Bookmark the permalink.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *